Skip to main content

На позив Агенције уједињених нација за избеглице у Србији (UNHCR) ученице наше школе Јелена (Милош) Војскић и Анастасија Гољић и професорка Ивана Петровић су учествовале на радионици У ЊИХОВИМ ПАТИКАМА која је одржана 16. априла у Београду.

Техничка школа због инклузивног састава ученика и разноврсних изазова са којима се сусреће с тим у вези је увек заинтересована да своје ученике и наставнике оснажи додатним знањима и вештинама које ће допринети разумевању ситуације у којој се налази свет, Европа, Србија, па самим тим и наша школа. Радионица У ЊИХОВИМ ПАТИКАМА је требало да актуелну тему избеглиштва у свету приближи средњошколцима. Питали смо Јелену, Анастасију и Ивану какви су њихови утисци с тим у вези.

,,На радионици је учествовало 13 школа из целе Србије. Са нама су била и два студента из Либије и Ирана. Разговарали смо о познатим личностима избеглицама и о томе шта су они понели са собом, гледали документарне филмове, осликавали качкете, анализирали приповетку Деца нашег нобеловца Иве Андрића. Било је поучно и занимљиво. Уживала сам са нашим вредним ученицама које су похваљене за своје ангажовање током радионице.“, истакла је професорка Ивана.

„Било је то прелепо и незаборавно искуство“, готово у глас, допуњујући једну другу, истичу Јелена и Анастасија. „Научиле смо толико тога новог, упознале смо неке нове људе и њихов начин живота, чуле смо приче деце избеглица и њихове утиске. Причали смо о свему. Много нам је драго што смо дошле, дале смо и свој први интервју, било је дивно.“

У завршном делу радионице радионице учесници су добили задатак у оквиру којег је требало осмислити пројекат и активности које ће допринети његовој реализацији у школама одакле су ученици дошли. Најбоље идеје ће бити награђене и финансиране од стране UNHCR-a. Нисмо ни сумњали да наше вредне ученице имају оригинално решење с тим у вези.

Иначе, Техничка школа је пре овог догађаја започела сарадњу са UNHCR-ом Србија. Крајем прошле године у заједничкој акцији Ученичког парламента, ученика машинског смера, неколико ученика тражилаца азила из београдских школа као и представника самог UNHCR-а урађен је оригиналан мурал између два спрата у школи и направљено више клупа за седење. После успешне акције изразили смо жељу да се сарадња настави и тако смо позвани на радионицу. Ускоро ће се догодити још једна занимљива активност о којој ћемо вас посебно обавестити.

Поносни смо што смо прихватили још један изазов, што нисмо одустали, што уместо на лоше указујемо на добре и лепе особине који сваки човек има. Сматрамо да су страх и незнање узрок многим предрасудама. Имамо их и ми, али боримо се да их превазиђемо. Верујемо да се лепотом може спасити свет, а ово су наши мали доприноси томе.

Аутор текста Мирјана Лаиновић