УЧЕНИЧКИ ПРОЈЕКТИ, ХУМАНИТАРНИ И ВОЛОНТЕРСКИ РАД УЧЕНИКА

Одобрен пројекат „Уређење учионице 17“ у оквиру Шта нам тешко волонтерске акције и подржан у оквиру Националног програма волонтирања младих-Малди су закон 2020. Ову учионицу користе за рад Креативна секција, Математичка секција, Ученички парламент, могу се одржавати и радионице. Ученици који су учествовали у писању и реализацији пројекта су Милица Велимировић, Тина Марјановић, одељење 3/4; Алекса Костић и Василије Милошевић- 3/7 и Милош Аничић 2/1.

Ученички парламент је покренуо акцију прикупљања донација за куповину машине за прање и полирање подова. Дописом са молбом обратио се локалним предузећима. Наш пројекат подржали су ЈП ЕПС Термоелектране Никола Тесла у Обреновцу, „Стелит 90“ Велико Поље и „БСК“ Обреновац. Такође, нека одељења су прикупила новац и поједини запослени у школи.

Ученички парламент је годину започео са активним радом до марта месеца. Активности су се одвијале у сарадњи са Еколошком секцијом и Тимом за културну и јавну делатност школе, Креативном секцијом и управом школе. Остварена је сарадња са КЗМ Обреновац, Омладинским фондом Дивац, Саветом за младе, локалном самоуправом, удружењима грађана, институцијама и свима који могу да допринесу и утичу на квалитетет и транспарентност рада Парламента.

У првом полугодишту смо реализовали два пројеката:

  • Уређење школе и школског дворишта
  • Узми боје

Организовали смо и хуманитарне акције у оквиру школе, волонтирали, били активни на друштвеним мрежама, учествовали на Конференцији поводом светског дана волонтирања.

На основу иницијативе Ученичког парламента школе која је дата на састанку са председником ГО Обреновац, Мирославом Чучковићем, приликом његове посете школи, добијена је велика подршка Општине и обезбеђена су од Града Београда, Секретаријата за образовање и дечју заштиту новчана средства за асфалтирање спортског терена у школском дворишту.

Пројекат проширења покривености школе интернет мрежом- ученици одељења 4/3 Јован Јеличић, Огњен Галић, Перовић Данило, Тимотић Никола, наставници Грујић Душан и Иван Миленковић, Данило Мијатовић помоћни наставник.

Реализована је једна акција добровољног давања крви.

На конкурсу “Комшијске иницијативе” који је расписао Дивац омладински фонд за Обреновац добили смо подршку у износу од 32.594 динара за пројекат “Нисмо џабе кречили”, а који подразумева сређивање школског дворишта, одн. спортског терена у оквиру дворишта школе. Новцем који смо добили је купљена мрежа за одбојку, кош са мрежицом, а од остатка новца је купљена фарба за бетон којом ће се оцртати терен и прекречити спољни зидови на којима се налазе графити. Један део пројекта је рализован, а други је требало да  рализовујемо на пролеће када нам временски услови то омогуће. Велику помоћ и подршку дали су наставници практичне наставе,    и помоћно-техничко особље у школи, као и директорка школе.

Чланови ученичког парламента, група Администратори, су организовали спортску манифестацију „Игре без граница“ у којој су узели ућешће ученици Пољопривредно-хемијске школе и Гимназије и корисници Дневног боравка за децу ометену у развоју. Турнир је одржан у спортској хали ЈП Спортско културног центра Обреновац. Око 200 ученика је учествовало у спортским играма фудбал, кошарка, одбојка и стони тенис. Пројекат Игре без граница нам је одобрен на конкурсу Млади су закон Министарства омладине и спорта ресурс центра Ценар за грађанско деловање из Обреновца.  Одобрен износ од 49.893 динара смо утрошили на куповину нових лопти, мајица и спортских реквизита, које ученици настављају да користе. Велику подршку реализацији пројекта дали су наставници физичког васпитања из наше школе као и директорка школе.

Активностима Математичке секције уређена је учионица бр.12 за реализацију наставе математике; материјал за кречење и фарбање радијатоора обезбедили су ученици и наставница математике Соња Ракић, кроз донације.

Уређена је учионица број 8, у децембру 2018, а ученици су сами осмислили пројекат, направили план реализације, преуредили кабинет за природне науке, водећи се иницијалном идејом да створе „зелену учионицу“ (амбијентално прилагођавање услова за рад сопственим потребама)-материјал за кречење донирале локалне радње за продају молерско-фарбарског материјала.

Mарта 2019.године неформална група девојака из Техничке школе у оквиру пројекта СА ДЕВОЈКАМА И ЗА ДЕВОЈКЕ у сарадњи са Канцеларијом за младе Обреновац, Организацијом АТИНА из Београда и Популационог фонда Уједињених нација (UNPFA) је имала отварање изложбе НЕИЗБРИСИВ ТРАГ ЖЕНЕ која је била отворена још недељу дана после тога а такође је постављена и у просторијама школе за Дан школе 9. Маја 2019.

24.априла 2019, у оквиру већ помињаног пројекта СА ДЕВОЈКАМА И ЗА ДЕВОЈКЕ који се реализује уз подршку УНПФА у оквиру програма Интегрисани одговор на насиље над девојчицама и женама у Србији, неформалана група девојака из наше школе је организовала радионицу под називом “Родна НЕравноправност – Где смо данас?” Осим ученика и ученица наше школе на радионици су биле и 2 ученице из Гимназије. Вођа пројекта наше школе је ученица економске струке, Милица Пејић.

И током ове школске године ученици су наставили многе хуманитарне акције, од добровољног давања крви у октобру 2018., акције „Чеп за хендикеп“, хуманитарне продаје новогодишњих честитки од чега су средства била намењена социјално угроженим ученицима наше школе па до хуманитарне продаје магнета које су сами ученици израдили и сл. Наш Парламент је организовао, на нивоу наше школе, хуманитарну акцију за прикупљање помоћи за наше материјално угрожене ученике.

Чланови Ученичког парламента су и ове ове године су  имали прилику да на посредан начин сазнају доста о позоришној и драмској уметности зако што су волонтирали на Фестивалу кратких драмских форми Чапља. Фестивал се одвијао у току два дана у СКЦ-у Обреновац и имао је на репертоару 16 драмских група. Наши волонтери су помагали групама и на сцени и ван сцене сарађивали са техничарима, тонцима, сценским радником, медијима. Наш допринос у реализовању овог фестивала је истакнут на више начина.

Реализоване су 2 акције добровољног давања крви, једна у првом и једна у другом полугодишту.

Чланови Ученичког парламента добили су подршку Фондације за младе Обреновца-фонда за Комшијске иницијативе за Пројекат „Заједно за кабинет број 15“. Добијена су новчана средства у износу од 33.483,00 динара и сређен је кабинет бр.15 у ком се реализује рад Секције за 3D штампу и Секције за аутоматику и електронику. Ученици носиоци пројекта су Јован Јеличић, Огњен Галић, Тимотић Никола и Перовић Данило, наставник Душан Грујић и Иван Миленковић.

Захваљујући доброј сарадњи са КЗМ-ом наши ученици су, захваљујући информацијама које смо проследили Ученичком парламенту и Тиму за превенцију насиља учествовали у два веома значајна тренинга за нашу школу.

  1. Водимо љубав, а не рат – о превенцији насиља у младалачким везама и репродуктивном здрављу- За све ученике I и II разреда врло успешно су реализоване су радионице које су део пројекта Заштите репродуктивног здравља младих удружења „ Искра“ из Лознице- Едукатори су ученици наше школе који су претходног лета били учесници семинара под истим називом. Реализованог у Бањи Kовиљачи.
  2. Рецимо НЕ навијачком насиљу – радионице о спречавању навијачког насиља реализоване у две групе, укупно 70 ученика, учествовало је на овим радионицама . Едукатори су ученици наше школе који су претходног лета били учесници семинара под истим називом

Хуманитарне акције

Чланови ученичког парламента иницирали су више хуманитарних акција: прикупљање новца -за куповину лаптопа за нашу ученицу Кристину Гајић и за њен одлазак на лечење у иностранство. За лечење – малог суграђанина Јакше Васиљевића организовано је неколико акција – прикупљање новца продајом улазница за хуманитарне концерте и спортске догађаје и Хуманитарна продаја радова чланова Креативне секције и продаја магнета које су израдили чланови шаховске секције.

Реализоване су 2 акције добровољног давања крви, једна у првом и једна у другом полугодишту.