Skip to main content

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који се свуда у свету обележава 3. децембра, Црвени крст Обреновац и Београдски центар за особе са инвалидитетом, у новембру месецу је расписао литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа, под називом  “И ја сам равноправни део екипе”.

Циљ конкурса је био развој самопоуздања свих актера у инклузивном процесу, кроз промоцију и унапређивање разумевања, солидарности, толеранције и једнаких шанси за све младе у Обреновцу. Међу одабраним и награђеним радовима, нашле су се и три приче које су написале ученице наше школе: Тијана Јовичић (III4 ), Јелена Милош Војскић и Александра Чолић (I4).

И ја сам равноправни део екипе , Тијана Јовичић (III4 )

И ја сам равноправни део екипе , Јелена Милош Војскић (I4)

И ја сам равноправни део екипе , Александра Чолић (I4)

Свечана додела награда у Црвеном крсту отворена је преводом популарне песме “Не ругај се”, на знаковни језик, у којем је учествовала и и наша матуранткиња Исидора Савић (IV5). Награђене ученице су добиле захвалнице, књиге и пехар за школу, као успомену на учествовање у реализацији овог јединственог конкурса у нашем граду.

Њихови радови одишу зрелошћу и племенитошћу које су упућене, не само њиховим вршњацима, него и свима онима који имају извесне страхове и предрасуде према особама са инвалидитетом.

“Ако осетимо потребу да омаловажавамо другачије од нас, требало би да замислимо да се то дешава нама, или некоме из наше породице. Ако сматрамо да смо се родили супериорнији од других, требало би да знамо да то није наша заслуга. Како ћемо се понашати према онима који су имали мање среће од нас – то већ јесте! И то се рачуна. Ако желимо да будемо равноправни део екипе.”, каже Александра у свом саставу.

Поносни смо што су Тијана, Јелена и Александра на овакав начин представиле Техничку школу која се суочава са изазовима инклузивних процеса. Иако смо, не само 3. Децембра, више пута кроз различите активности у школи показали солидарност и хуманост, ипак је то тема о којој би требало стално причати и говорити. Ово је само један од начина.